מיסוי

ניכוי מס במקור בגין העברת תשלומים מתושב ישראל לתושב חוץ באמצעות הבנק

בישראל קיימת חובת ניכוי מס הכנסה במקור בשיעור של 125% מכל העברה/תשלום לתושב חוץ שנעשים באמצעות הבנק.

לחובה זו ישנם שלושה סוגי חריגים עיקריים :

1. רשימה סגורה של מקרים שפרסמה רשות המסים

ישנם סוגי תשלומים מסוימים שהבנק רשאי להעביר לתושב החוץ ללא ניכוי מס במקור, על סמך הצהרת המשלם (תושב ישראל) בלבד ע"ג טופס 2513 "הצהרה בדבר תשלום לתושב חוץ ובקשה להקטנת ניכוי מס במקור " ובליווי מסמכים תומכים.

 

2. אישור מפקיד שומה על פטור/ ניכוי חלקי

אישור פרטני בתוקף מפקיד השומה על פטור (מלא / חלקי) מניכוי מס במקור.

 

3. העברות הוניות

פטור מניכוי מס על העברות שנקראות "העברות הוניות". הכוונה היא להעברה שהיא למטרה מתוך רשימה סגורה של מטרות המפורטת להלן, והיא לטובת תושב מדינה שיש לישראל עמה אמנה למניעת כפל מס (מדינת אמנה), בהסתמך על הצהרת הלקוח על גבי טופס 2513/2. במקרה זה אין צורך להפנות את הלקוח לרשות המסים לקבלת פטור מניכוי מס במקור בהתקיים כל התנאים הבאים:

א. מטרת העברה נמנית עם אחת מהמטרות המפורטות מטה והומצאו המסמכים הרלבנטיים לגביהן:

  • השקעה במניות חברה תושבת חוץ – נדרש חוזה ומסמך התאגדות החברה (אלא אם מדובר בחברה ציבורית).
  • השקעה בנדל"ן בחו"ל – נדרש חוזה רכישה
  • השקעה בנכסים מוחשיים בחו"ל – נדרש חוזה רכישה וחשבונית
  • מתן הלוואה לתושב חוץ, כולל הלוואת לבעלים לחברה – נדרש הסכם הלוואה
  • החזר קרן הלוואה ע"י חברה באישור רו"ח – נדרש הסכם הלוואה ואישור רו"ח שמדובר בהחזר של קרן הלוואה ולא של ריבית ו/או של הפרשי הצמדה, על גבי טופס מתאים בצירוף לוח סילוקין של ההלוואה. חשוב לציין שללא אישור או כאשר מדובר גם בהחזר של ריבית ו/או הפרשי הצמדה, התשלום חייב בניכוי מס במקור בשיעור מלא, כל עוד לא הומצא בזמן שנקבע אישור מפקיד השומה שמורה אחרת
  • השקעה בזכויות בשותפות – נדרש הסכם שותפות
  • רכישת אופציות למניות של חברה תושבת חוץ– נדרש חוזה רכישה
  • תוספת מימוש המשולמת במימוש אופציות – נדרש חוזה רכישה

ב. תושב החוץ לטובתו מבוצעת העברה הנו תושב מדינת אמנה, וגם חשבון הבנק אליו מועבר הכסף לטובת תושב החוץ, מצוי במדינת אמנה או בישראל.

ג. הלקוח מילא את כל הסעיפים וחתם על טופס הצהרה בדבר "תשלום לתושב חוץ הפטור מניכוי מס הכנסה". (2513/02)

תשלום מע"מ בגין העברת תשלומים מתושב ישראל לתושב חוץ באמצעות הבנק

העברת תשלום לתושב חוץ באמצעות הבנק בגין יבוא טובין בלתי מוחשיים ויבוא עיתונים, כתבי עת ודברי דפוס אחרים, חייבת בתשלום מע"מ. תשלום זה, נגבה ע"י הבנק מחשבון המעביר במועד העברת התשלום לתושב החוץ.

בהתאם להנחיות מע"מ, המייבא טובין בלתי מוחשיים (בהתאם לפירוט לעיל), שלא באמצעות הבנק, נדרש לדווח על עסקה זו לרשויות מע"מ, ולשלם את המע"מ בגין עסקה זו.

העברת כספי ירושה לתושב חוץ

ככלל, העברת כספי ירושה לתושב חוץ שנעשית באמצעות הבנק, בהתאם לצוואתו של המוריש או לצו הירושה אינה חייבת בניכוי מס במקור. במקרה זה, המעביר נדרש לחתום על הצהרת המשלם ע"ג טופס 2513 "הצהרה בדבר תשלום לתושב חוץ ובקשה להקטנת ניכוי מס במקור".

במדינות שונות בעולם קיימים מיסי עזבון ומיסי ירושה (אשר תחולתם וספי המינימום שלהם משתנים ממדינה למדינה). לכן, לעיתים, תשלום כספי ירושה או קבלת כספי ירושה לתושבי חוץ או מתושב חוץ, בהתאמה, עשויים להיות חייבים בדיווח לרשויות המס באותן מדינות או חייבים בתשלום מס בגין קבלת כספים אלו.

לכן, בעת תשלום כספי ירושה ליורש שהינו תושב חוץ, על הבנק לוודא, בין היתר, שהירושה דווחה כדין לרשויות המס במדינת התושבות של היורש. לצורך כך, היורש עשוי להידרש להציג אישור שהירושה דווחה כדין במדינת התושבות שלו.

חשוב לדעת!

אם מדובר בהעברה לתושב חוץ שלא עומדת בכל התנאים שפורטו לעיל, יש להמציא אישור פרטני לניכוי מס במקור מפקיד השומה (לפי סעיף 2). אם לא הומצא אישור, ינוכה מס במקור מסכום ההעברה בשיעור של 25% או בשיעור של מס חברות (בשנת 2020- 23%), בהתאם לזהות המקבל תושב החוץ.

מסמך זה נערך על ידי בנק מרכנתיל דיסקונט על פי מיטב הבנתו את הוראות הדין והנחיות רשות המיסים בישראל.

אין להסתמך על האמור במסמך זה כפרשנות מחייבת של הוראות הדין ו/או הוראות רשות המיסים בישראל.

המידע המפורט לעיל, הוא כללי ולא מהווה ייעוץ משפטי ו/או ייעוץ מס. המידע המפורט לעיל לא מהווה תחליף לקבלת ייעוץ מס ואינו מחייב את בנק מרכנתיל דיסקונט. על כל לקוח להתייעץ עם יועץ בנושא מיסים.

 

1 אם המוטב הוא חברה - לפי שיעור מס החברות בתוקף.

טפסים נדרשים

טופס 0-002-004 העברת מט"ח בסוויפט

טופס 0-002-318 הצהרה בדבר תשלום לתושב חוץ הפטור מניכוי ממס במקור

מידע נוסף ניתן לקבל בסניף בו מתנהל החשבון.