- מרכנתיל
- מרכנתיל פלוס
- לו היינו רוטשילד
רבים לא יודעים כי המילה 'בנק' נגזרת מתרגום המילה ספסל או שולחן ממספר שפות (צרפתית, איטלקית, גרמנית ועוד). גם ביידיש המילה 'בענקל' משמעותה כיסא. עד לפני מספר מאות שנים, התנהלות הפיננסים וההלוואות שניתנו על-ידי סוחרים, התקיימו על שולחן או על ספסל בשוק. עם השנים הפך השם 'בנק' לשם כולל של כל מוסד המנהל פעילות פיננסית. רק במאה ה18- התפתחו באירופה בנקים פרטיים שהחלו לנהל מסחר כלכלי לא רק עם תושבי המדינה, אלא גם עם מדינות נוספות. ברבות השנים, יהודים רבים הפכו לבנקאים בעלי שם עולמי. הבולטים שבהם הם בני משפחת רוטשילד, שושלת של בנקאים יהודים שחלשה על מספר מהכלכלות הבולטות באירופה. מייסד השושלת, מאיר אנשל רוטשילד, שבעצמו היה בנקאי בפרנקפורט שבגרמניה, מינה את כל אחד מחמשת בניו לנהל מערכת בנקאית בחמשת המרכזים הפיננסיים האירופיים הגדולים ביותר: בריטניה, צרפת, גרמניה, אוסטריה ואיטליה. במאה ה,19- משפחת רוטשילד, ובעיקר הברון רוטשילד, הייתה למשפחה העשירה באירופה.
התפתחות ענף הבנקאות היא פועל יוצא של התפתחות המסחר הבינלאומי, התעשייה והקמתם של משטרים קפיטליסטיים. כיום מהווה ענף הבנקאות כמעט 12% מהשווי הכולל של 500 החברות הגדולות בארה"ב. אנו בעידן שבו חל מעבר לקבלת שירותים בערוצים דיגיטליים, ופוחתים הצורך בשירותי הכספרים בסניפי הבנקים. עד לפני שנים אחדות, היה זה מחזה שבשגרה, שבכל סניף בנק, הייתה עמדה להפקדת מזומנים. לקוחות הבנק היו מגיעים אל הסניף כדי להפקיד כסף מזומן או המחאות. הבנק פועל באופן תמידי למציאת האיזון בקבלת קהל באופן המסורתי בסניפים, הנדרש ללקוחות כמו בני הגיל השלישי לבין מתן אפשרות לשירות דיגיטליים זמינים וגמישים בכל עת. הבנק מכיר את האוכלוסייה אותה משרת כך שבערים החרדיות המגמה היא לאפשר נגישות מקסימלית לסניפים לקבלת שירות מבנקאיים, ובכל סניפי מרכנתיל תוכלו לקבל מענה טלפוני בסניף הלקוח, על ידי הבנקאים המקצועיים שמלווים את הלקוח לאורך כל הדרך. ענף הבנקאות בישראל, כפי שניתן להתרשם, פורח ומשגשג. לצד הבנקים הגדולים, פועלים בישראל גם בנקים קטנים המעניקים שירותי בנקאות ללקוחות פרטיים וללקוחות עסקיים ומוסדיים. הבנקאות בישראל נחשבת ליציבה ורווחית המתייעלת כל העת בהיבטים השונים, בהתאם למגמות העולמיות ונקיטת אמצעי אבטחת מידע מתקדמים. כל הבנקים בישראל, הן הגדולים והן הקטנים, כפופים לבנק ישראל. לבנק ישראל ישנם מספר תפקידים, ובראשם – שמירה על יציבות המחירים באמצעות קביעת שער הריבית, נקיטת אמצעים משלימים במסגרת המדיניות המוניטרית, הסדרת פעילות הבנקים, כמו גם ניהול יתרות המט"ח של המדינה. תחת נגיד בנק ישראל פועלת יחידת הפיקוח על הבנקים, בראשה עומד המפקח על הבנקים, תפקיד רב עוצמה, שמטרתו לפקח על היציבות של המוסדות הבנקאיים בישראל, שמירה על הניהול התקין של הבנקים ושמירה על זכויותיהם של לקוחות הבנקים מול הבנק. הפיקוח על הבנקים פועל במקביל גם להגברת התחרות בענף, על מנת שהצרכנים, קרי לקוחות הבנקים, ייהנו מתחרות וממחירים הוגנים.
בשנים האחרונות חווה עולם הבנקאות העולמי מהפכה טכנולוגית פורצת דרך. העידן שבו על כל מסמך, נדרש הלקוח להיכנס פיזית אל סניף הבנק, חלף. מסמכים דיגיטליים הפכו לחלק בלתי נפרד מפעילות הבנק היומיומית. יש אנשים שכבר שנים כף רגלם לא דרכה בסניף הבנק שלהם. חלק מסניפי הבנקים אף הפכו לווירטואליים. אין ספק שהדיגיטל תפס את מקומה של הניירת המסורבלת שאפיינה את עולם הבנקאות במשך למעלה ממאה שנים, אך כמובן שהיא קיימת לטובת לקוחות המתנזרים מטכנולוגיה כמו הציבור החרדי. גם בעולם נערכים שינויים. הבנקים מבצעים התאמות לציבור החרדי, המאפשרות לבצע פעולות באמצעות טלפונים כשרים וליהנות מיתרונות שונים של הוראות מרחוק מבלי להתפשר על עקרונותיהם. גם בנק מרכנתיל ער לצרכים הללו ופועל להתאמות הנדרשות לטובת הציבור החרדי. כדי לעמוד בדרישות המשתנות של השוק לצד הביקוש לשמירה על השירותים המסורתיים, בנק מרכנתיל נדרש לאיזון מתמיד המאפשר את שני העולמות. עם ההתפתחות הרווחת בעולם כולו, גם הבנקים מאמצים כלים חדשניים ויכולות מתקדמות. השינויים העולמיים מחייבים את כל הגופים הפיננסיים ללמוד על המגמות העתידיות ולבצע הטמעה ארגונית שלהם. זאת, תוך מעקב אחר השינויים העתידיים באמצעות כלכלנים שכל תפקידם הוא עיסוק בניתוח תחזיות עתידיות.
עד לפני עשור או שניים, מרבית חשבונות הבנק בציבור החרדי היו בעיקר של משקי בית. בשנים האחרונות, עם התפתחות הכלכלה החרדית, נולד הצורך לבנקאות שמותאמת לצורכי הציבור החרדי. האוכלוסייה החרדית היא מקבוצות האוכלוסייה הגדולות בישראל, המהווה בהתאם ללשכה המרכזית לסטטיסטיקה כ12-13% מאוכלוסיית ישראל. משקלו של הציבור החרדי בתוך האוכלוסייה הפך אותו לקהל יעד מחוזר גם בקרב הבנקים. מי שמעורה בעולם הפיננסי החרדי יודע שעולם הבנקאות בציבור החרדי, שונה מהמקובל בענף. גם מנהלי הבנקים יודעים זאת וערכו התאמות ושינויים. אחת הדוגמאות הבולטות היא בתחום המשכנתאות. בעוד שבקרב הציבור הכללי גובה המשכנתא נקבעת ע"פ מבחן ההכנסה )יכולת החזר(, בציבור החרדי נלקחים בחשבון גם הכנסות נוספות של האברך מהכולל כמו גם הכנסות ממקורות נוספים )תמיכה, מלגות וכדומה( בפועל לציבור החרדי אורח חיים כלכלי שונה מהציבור הכללי. גם עולם הגמ"חים והעמותות מצריך הערכות שונה ושפה שונה. צמיחת הכלכלה החרדית בעשור וחצי האחרונים, הביאו גם לשינוי הנוף האנושי בתוך מערך הבנקאות. ברבים מהסניפים בערים החרדיות, ניתן למצוא בנקאים ובנקאיות הבאים מקרב הציבור החרדי, שהשתלבו בעמדות מפתח ובתפקידי הנהלה בכירים. זהו שינוי הנובע מהבנה מעמיקה של הנהלת הבנקים בישראל, שישנם ניואנסים שרק מי שמגיע מתוך הציבור החרדי יכול להבין. ניהול כלכלה ביתית בקרב משפחה חרדית, אף הוא שונה באופן מהותי מאשר אצל משפחה ישראלית ממוצעת. סעיפי ההוצאה המשפחתיים מתמקדים בעיקר בחינוך, ביגוד ומזון. בעוד בקרב משפחה ישראלית ממוצעת, חלק מכובד מסעיף ההוצאה המשפחתית מבוסס גם על בילויים, נסיעות לחו"ל, תקשורת והוצאות נוספות שאין במשפחה חרדית. זו הסיבה שבסניפי הבנקים שפועלים בקרב הציבור החרדי, כדוגמת בנק מרכנתיל, ומעורים באורח החיים החרדי, דאגו להעמיד פתרונות ייחודיים הן למשפחה החרדית הממוצעת והן למוסדות החינוך והעמותות שמנהלות את חיי הקהילה.
המידע המופיע באתר נועד להעניק ידע וקווים כלליים מנחים בתחום התנהלות פיננסית נכונה. המידע עשוי להיות חלקי או כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ אישי. אין לראות במידע האמור משום המלצה, ייעוץ או חוות דעת מקצועית ויש להיוועץ עם גורם מקצועי לצורך קבלת ייעוץ המותאם לצרכיו האישיים של הלקוח.