- מרכנתיל
- מרכנתיל פלוס
- עמותות ועסקים
- הבנק של המוסדות
פריחת המוסדות והעמותות בציבור החרדי היא עובדה מוגמרת. אורח החיים, יחד
עם המאפיינים הייחודיים, יוצרים גידול מהיר של מוסדות ועמותות. תחום זה מקיף קשת רחבה של היבטים: חינוכיים, קהילתיים, כלכליים וכמובן עמותות שעוסקות בתחומי סיוע רבים ומגוונים. לכל מוסד או עמותה צרכים ייחודיים בהתאם לאופי הפעילות והיקפה. עם הבנה זו, מיפה בנק מרכנתיל את צרכי המוסדות והעמותות והרכיב עבורן סט כלים רוחבי העוטף אותן בהתאם. מי שאמון על כך הוא עוזר בכיר למנכ"ל ומנהל מרכז עסקים חרדי בבנק מרכנתיל, ר' חיים הולצברג. לאורך השנים יצר הרב הולצברג קשרים קרובים עם הציבור החרדי, טווה שיתופי פעולה משמעותיים והצעיד יחד עם עובדי מרכז העסקים את עולם המוסדות לצמיחה מרשימה. עם היכרות קרובה ובלתי אמצעית, כשהוא מכיר היטב את פעילות המוסדות ומודע למאפייניהם, הפך בנק מרכנתיל למומחה בתחומי המוסדות והעמותות עם תוצאות מוכחות. עכשיו, עם השקת 'מרכנתיל פלוס', הוא מתיישב לשיחה מקיפה על הפעילות הענפה בתחום המוסדות והעמותות ומספק הצצה לעולמן המסקרן. "בנק מרכנתיל מתמחה בסיוע לארגונים ועמותות מגזר שלישי", הוא מקדים ואומר."ארגונים אלה מתפתחים מאד בקרב הציבור החרדי, ובנק מרכנתיל נמצא כדי לתמוך ולספק את המסגרת הכלכלית המדויקת ביותר לפעילות הייחודית של הסקטורים הללו".
אתה יכול לפרט את הכלים הייחודיים שפיתחתם כדי לענות על הצרכים של המוסדות והעמותות? "תחום מרכזי שאנו עוסקים בו הוא תחום הליווי הבנקאי לעמותות וארגונים. סקטור המגזר השלישי כולל בתוכו עמותות, ארגוני צדקה וחברות לתועלת הציבור, ומול כל אלה אנו פועלים כדי לתת פתרונות יעילים ומדויקים הן בשגרה והן ברגעי משבר כפי שחווינו לאורך שנתיים של קורונה וכמובן עכשיו לאור מלחמת 'חרבות ברזל'". לדבריו, ההבדל בין משבר המלחמה למשברים אחרים שהתרחשו לאורך שנים, נעוץ בעובדה שלמשברים האחרים היו תקדימים ויכולת תמרון כלכלית להתמודדות עמם. "המשברים הקודמים, למעט הקורונה, היו בעלי אפיון כלכלי", הוא מסביר. "המלחמה, לעומת זאת, אינה משבר כלכלי שמתחיל באיזו בועת נדל"ן שמתפוצצת או קריסת הבורסה. מדובר במצב מלחמתי שגורם למשבר כלכלי בגלל הוצאות מלחמה חריגות והתייקרויות שונות שבאות בעקבות כך. זה השוני. אבל כמו שצלחנו את הקורונה, גם את המשבר הזה שמלווה באי וודאות נדע בעז"ה לצלוח ואף לתכנן את העתיד בהתאם, מה שמחייב את הבנק לחשיבה ערנית ומקורית".
השפעות המלחמה
דברת על ההבדלים בין המשבר שחווינו לפני כמה שנים לבין המשבר המלחמתי, איך אתם נגשים למענה כל המשבר הנוכחי שכנראה יוסיף להשפיע על המוסדות
"בנק מרכנתיל מסייע גם לעמותות בתקופת מלחמת 'חרבות ברזל'", אומר הולצברג. "מיד בתחילת המלחמה הודענו כי נאפשר מתן הלוואות בערבות מדינה לטובת העמותות בהתאם למתווה בנק ישראל וכן בהתאם לתנאי הקרן להלוואות בערבות המדינה לעסקים קטנים ובינוניים. בהתאם לתקנון, סכום ההלוואה המרבי לעמותות הוא עד 8% מהמחזור השנתי או 500 אלף ש״ח – הגבוה מביניהם. תקופת ההלוואה נפרסת על פני חמש שנים, תוך אפשרות למתן גרייס על הקרן והריבית לשנה. שיעור הריבית בהלוואות לעמותות החל מריבית פריים לעומדים בקריטריונים, ובכל מקרה לא תעלה על פריים פלוס 1.5% . תהליך הגשת הבקשה פשוט ונגיש, במהלכו נדרשת הצגת מסמכים על מנת להוכיח זכאות". כאמור, בבנק מרכנתיל פועל מרכז המתמחה בטיפול בעמותות, הכולל אלפי עמותות. "כל ההקלות הקיימות במסגרת מתווי בנק ישראל ומשרד האוצר, כוללות את העמותות". אומר הולצברג. "מעבר לכך, בעקבות מלחמת חרבות ברזל רשם העמותות מאפשר לעמותה או לחברה שמטרתה תועלת הציבור, לפעול באמצעות כרטיס אשראי לעמותות, בכפוף לתנאים שנקבעו בהנחיית רשם העמותות לעניין זה". לדבריו, בנק מרכנתיל ער למצב עימו מתמודדות עמותות לפיו תקציבים או הכנסות מתעכבים מסיבות שונות. "בעקבות המלחמה", הוא מסביר, "קיים קושי לגייס מקורות לעמותה מצד אחד, וקיימות הוצאות רבות מהצד השני. בצירוף הקיצוצים הצפויים במשרדי הממשלה כדי לענות על החוב הלאומי כתוצאה מהמלחמה, מתקבלת תמונה מאתגרת של מצב המוסדות והעמותות. מרכז העסקים החרדי יודע לתת את המענה המקצועי והנכון ומציע פתרונות מימון להון חוזר ולגישור פערי תזרים. בפרט עכשיו, לאור כל האמור, אנחנו קשובים לצורכי הארגונים השונים ומספקים להם אי של יציבות ושקט בתוך ים סוער".
ההיכרות העמוקה של מרכנתיל עם לקוחות מהסקטור של המגזר השלישי, מאפשרת לבנק ללמוד במהירות את הצרכים הייחודיים שלהם שמתפתחים בעקבות המלחמה והשפעותיה. הניסיון של מרכנתיל בסקטור הייחודי של העמותות והארגונים, חידד את הצורך ההכרחי במענה פרטני למגזר השלישי. הצרכים שלו שונים, הפעילות שלו מאופיינת אחרת והתמהיל העסקי אינו דומה לחברות רגילות, שגם בקרבן ישנן לא מעט חברות שהושפעו עמוקות מהשלכות המלחמה. כמי שמכיר מקרוב את המאפיינים הייחודיים של העמותות והארגונים, הולצברג ממליץ למנהלי הארגונים והמוסדות לשתף את הבנקאים ולהיות כנים מולם. "דווקא בתקופה כזאת כפי שאנו חווים בשנה החולפת", הוא אומר,"ההמלצה היא להניח את הדברים על השולחן. לא להעלים מהבנק את המורכבויות שנקלעים אליהן. שיתוף של אנשי המקצוע המלווים באתגרים של הארגון מבטיח את סיועם והירתמותם לעזור ביציאה מהמשבר ולצלוח גם את השגרה בהתאם לצרכים המייחדים את המוסדות".
לצד ההמלצה הקוראת לשיתוף פעולה והידברות ישירה עם הבנק, הולצברג גם ממליץ לעמותות ולמוסדות להיות ערים לשינויים, ככל שיתרחשו. אותות המלחמה יורגשו בסבירות גבוהה לאור הקיצוצים הצפויים בתקציבים השונים, האירועים הפוליטיים והחוב התופח של ישראל כתוצאה מעלויות ישירות ועקיפות של המלחמה. עמותות וארגונים שפועלים בהתאם לתכנון תקציב מסודר, יוכלו לצלוח גם את תקופת המשבר המורכבת ולצאת ממנה מחוזקים. ובדיוק כשם שהולצברג קורא לארגונים לבצע פעולות חיוניות של התייעלות, שירותי בנק מרכנתיל מתייעלים תמידית ומאפשרים ללקוחות הבנק לנהל את פעילותם במגוון רחב של אפשרויות ופלטפורמות ייעודיות, פיזית בסניפים או מרחוק באמצעות הממשק הייחודי "עסקים פלוס". "הממשק שלנו", מסביר הולצברג, "מאפשר לבצע מגוון פעולות בנוחות מרבית מכל מקום. כמובן שכבנק המתמחה במוסדות ועמותות בציבור החרדי, ניתן דגש על השירות המיטבי בסניפים על ידי הבנקאים שלנו. בעלי המוסדות והעמותות יודעים שבסניפים יקבלו את פניהם בנקאים מנוסים, יועצים מקצועיים וצוות שיודע לתת מענה מדויק לצורכי הארגונים. זו בדיוק המהות של מרכז העסקים החרדי שבניהולי".
היכרות קרובה
ההבנה שבה משתבח בנק מרכנתיל, אינה סיסמה. היא מציאות שנבחנת מדי יום על ידי לקוחות הבנק שנותנים בו אמון שנה אחר שנה. היכרות זו נשענת על שנים של מעורבות עמוקה בקהילה, יצירת שיתופי פעולה עם הקהילות השונות ותמיכה בפעילויות בתוך קשת רחבה של עדות וחצרות בתוך המגזר. ר' חיים הולצברג, שמוביל את ההיכרות הזאת, מעורה היטב בציבור ומודע לכל ההיבטים הדקים ביותר שמאפיינים אותו. פעילות מרכז העסקים החרדי חובקת קהלים ומגזרים. כך למשל, גם השנה המשיך בנק מרכנתיל להיות שותף ביוזמות קהילתיות מגוונות, לרבות בקרב חסידויות וקהילות רבות. במסגרת זו, השתתף הבנק גם השנה בכנס השלוחים של חב"ד בישראל, בו נכחו למעלה מ 1,000- שלוחים מרחבי הארץ. היה זה הכנס השנתי הגדול שמאגד את שלוחי חב"ד מישראל, שהם גם מנהלי מוסדות וארגונים הרושמים עשייה רבה. "שמחנו גם השנה, כמדי שנה, להיות שותפים לכנס המרשים של שליחי חב"ד בארץ הקודש. אנחנו מתרשמים עמוקות מהעשייה המבורכת המתפתחת שלהם וזו רק דוגמה אחת מיני רבות למעורבות שלנו בקהילה".
הרב הולצברג מוסיף דוגמה נוספת: "כך למשל ההשתתפות והחסות שהענקנו לאירוע שנערך בדימונה לאנשי הקהילה והשתתפו בו כ 200- איש יחד עם ראשי הקהל ונציגי מרכנתיל שהשיבו על שאלות מקצועיות בתחום הבנקאות. כחלק מהשותפות בקהילה, בנק מרכנתיל נרתם ליוזמה והעניק את חסותו לאותו אירוע. מרכנתיל ימשיך ללוות את הקהילות השונות ברחבי הארץ עם היכרות קרובה ושותפות אמיתית". אם יש פעילות בולטת, שהיא פעילות הדגל של מרכנתיל בקהילה החרדית,זה שיתוף הפעולה הייחודי עם ארגון החסד 'יד אליעזר' שנמשך כבר 16 שנים ברציפות. "השנה ציינו 16 שנות שיתוף פעולה בין בנק מרכנתיל לארגון החסד 'יד אליעזר'", אומר הולצברג. "מדובר בתמיכה, שהשנה אף הורחבה בהחלטת המנכ"ל מר שוקי בורשטיין, בפרויקט החונכים של 'יד אליעזר' שנועד לסייע בלימודים לילדי משפחות במצוקה. הם עושים זאת באמצעות כ 1,800- חונכים וחונכות המהווים "דמויות אב ואם" לאותם ילדים וילדות. הארגון פועל למען נזקקים בכל רחבי הארץ כבר למעלה משלושה עשורים, כאשר בעשור האחרון העמותה מתמקדת, בין השאר, בסיוע
המידע המופיע באתר נועד להעניק ידע וקווים כלליים מנחים בתחום התנהלות פיננסית נכונה. המידע עשוי להיות חלקי או כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ אישי. אין לראות במידע האמור משום המלצה, ייעוץ או חוות דעת מקצועית ויש להיוועץ עם גורם מקצועי לצורך קבלת ייעוץ המותאם לצרכיו האישיים של הלקוח.